Auto sedišta

Sigurnost vaše dece na putovanju je od najveće važnosti, zato smo tu da vam ponudimo najkvalitetnija auto sedišta za bebe i decu prilagođena uzrastu vašeg mališana. Naša široka paleta sedišta za decu kombinuje udobnost, sigurnost i moderan dizajn kako bi vaša vožnja bila bezbrižna, a vaša deca zaštićena. Od bebi nosiljki do dečjih sedišta za starije uzraste, pronađite savršeno rešenje za svaku fazu razvoja vašeg deteta. Uverite se da su vaši mali putnici bezbedni u svakom trenutku – odaberite pouzdana auto sedišta iz naše ponude i prepustite se bezbrižnom putovanju!

PROČITAJ VIŠE


Auto sedišta za bebe i decu – sigurnost i udobnost za vaše dete

Auto sedišta za bebe i decu su neophodna oprema za bezbedan i udoban prevoz dece u automobilu. Ona pružaju zaštitu od povreda u slučaju saobraćajne nesreće, kao i podršku za pravilan položaj tela i glave deteta. Auto sedišta se dele u više grupa, u zavisnosti od težine i uzrasta deteta, kao i načina montaže u automobilu. U ovom tekstu ćemo vam predstaviti glavne karakteristike, prednosti i savete za izbor i korišćenje auto sedišta za decu.

Grupe auto sedišta

Auto sedišta se klasifikuju u pet grupa, prema evropskom standardu ECE R44/04:

Grupa 0

Za decu od rođenja do 10 kg (do 9 meseci). Ova sedišta se postavljaju suprotno smeru vožnje, a dete se vezuje pomoću unutrašnjeg pojasa. Ova sedišta se obično koriste kao nosiljke ili kao deo kolica.

Grupa 0+

Za decu od rođenja do 13 kg (do 15 meseci). Ova sedišta se takođe postavljaju suprotno smeru vožnje, a dete se vezuje pomoću unutrašnjeg pojasa. Ova sedišta su veća i udobnija od grupe 0, a mogu se koristiti i kao nosiljke ili kao deo kolica.

Grupa 1

Za decu od 9 do 18 kg (od 9 meseci do 4 godine). Ova sedišta se postavljaju u smeru vožnje, a dete se vezuje pomoću unutrašnjeg pojasa ili sistema ISOFIX. Ova sedišta imaju podesiv naslon za glavu i leđa, kao i bočnu zaštitu.

Grupa 2

Za decu od 15 do 25 kg (od 3 do 7 godina). Ova sedišta se postavljaju u smeru vožnje, a dete se vezuje pomoću automobilskog pojasa. Ova sedišta imaju podesiv naslon za glavu i leđa, kao i bočnu zaštitu. Ova sedišta se mogu koristiti i kao podizači ili busteri, bez naslona.

Grupa 3

Za decu od 22 do 36 kg (od 6 do 12 godina). Ova sedišta se postavljaju u smeru vožnje, a dete se vezuje pomoću automobilskog pojasa. Ova sedišta su podizači ili busteri, bez naslona, koji služe za podizanje deteta na odgovarajuću visinu za korišćenje pojasa.

Postoje i univerzalna auto sedišta koja pokrivaju više grupa, kao što su 0+/1, 1/2/3 ili 0/1/2/3. Ova sedišta su praktična jer se mogu koristiti duže vreme, ali su obično skuplja i teža od specijalizovanih sedišta.

Prednosti auto sedišta

Auto sedišta imaju brojne prednosti za decu i roditelje, kao što su:

Sigurnost

Auto sedišta smanjuju rizik od povreda deteta u slučaju saobraćajne nesreće, jer pružaju zaštitu od udaraca, proklizavanja i prevrtanja. Auto sedišta takođe sprečavaju da dete ispadne iz automobila ili da se zabije u prednje sedište ili vetrobransko staklo.

Udobnost

Auto sedišta omogućavaju detetu da sedi u pravilnom položaju, koji je ergonomski i anatomski prilagođen njegovom uzrastu i težini. Auto sedišta takođe nude udobnost za dete, jer imaju mekane i prozračne materijale, jastučiće i naslone, koji pružaju podršku za glavu, vrat i leđa.

Praktičnost

Auto sedišta olakšavaju prevoz deteta u automobilu, jer se lako postavljaju i skidaju, a neki modeli se mogu koristiti i kao nosiljke ili kao deo kolica. Auto sedišta takođe omogućavaju roditeljima da imaju bolji pregled i kontrolu nad detetom, jer ga mogu videti i čuti, a neki modeli imaju i rotaciju ili nagib, koji omogućavaju podešavanje položaja deteta.

Saveti za izbor i korišćenje auto sedišta

Kada birate i koristite auto sedište za svoje dete, treba da imate u vidu sledeće savete:

  • Birajte auto sedište prema težini i uzrastu deteta, a ne prema visini ili godinama. Proverite da li auto sedište odgovara grupi kojoj pripada vaše dete, i da li je u skladu sa evropskim standardom ECE R44/04 ili novijim standardom ECE R129 (i-Size).
  • Auto sedište treba da odgovara vašem automobilu. Proverite da li se može pravilno i čvrsto postaviti. Proverite da li vaš automobil ima sistem ISOFIX, koji omogućava lakše i sigurnije montiranje auto sedišta, bez korišćenja automobilskog pojasa. Ako nemate ISOFIX, proverite da li auto sedište ima jasna uputstva za korišćenje pojasa.
  • Birajte auto sedište koje je kvalitetno, udobno i bezbedno za vaše dete. Proverite da li auto sedište ima dobru bočnu zaštitu, podesiv naslon za glavu i leđa, mekan i prozračan materijal, perivu navlaku, sigurnosni pojas ili sistem ISOFIX, i druge dodatke koji poboljšavaju iskustvo korišćenja.
  • Koristite auto sedište uvek kada prevozite dete u automobilu, bez obzira na dužinu i vrstu puta. Postavite auto sedište u zadnji deo automobila, po mogućstvu na srednjem sedištu, jer je tu najmanji rizik od udarca. Ako morate da postavite auto sedište na prednje sedište, obavezno isključite vazdušni jastuk.
  • Koristite auto sedište u skladu sa uputstvima proizvođača, i proverite da li je pravilno postavljeno i vezano. Proverite da li je dete dobro vezano u auto sedištu, i da li mu je pojas prilagođen i zategnut. Redovno proveravajte stanje auto sedišta, i zamenite ga ako je oštećeno ili istekao rok upotrebe.

Auto sedišta su važna oprema za sigurnost i udobnost vašeg deteta u automobilu. Na našoj web prodavnici možete pronaći veliki izbor auto sedišta za decu svih uzrasta, po povoljnim cenama i uz brzu isporuku. Pogledajte našu ponudu i izaberite auto sedište koje najbolje odgovara potrebama vašeg deteta.

Najčešće Postavljana Pitanja o Auto Sedištima za Decu

Kada treba da počnem koristiti auto sedište za moje dete?

Auto sedište je preporučljivo koristiti od prvog putovanja iz porodilišta. Važno je izabrati sedište koje odgovara uzrastu, težini i visini vašeg deteta.

Koje vrste auto sedišta postoje i koju da izaberem?

Postoje različite vrste: sedišta za bebe (nosiljke), konvertibilna sedišta i sedišta sa pojačivačem. Izbor zavisi od uzrasta, težine i visine deteta.

Do kada moje dete treba da bude u sedištu okrenutom unazad?

Preporučuje se da deca putuju u sedištima okrenutim unazad dokle god je to moguće, barem do 2 godine starosti ili dok ne premaši maksimalnu težinu i visinu za sedište.

Kako da znam da li je auto sedište pravilno instalirano?

Proverite uputstvo za instalaciju koje dolazi uz auto sedište. Mnoga sedišta imaju indikatore koji pokazuju da li je sedište pravilno postavljeno.

Kada treba da zamenim auto sedište?

Auto sedište treba zameniti ako je istekao rok trajanja, ako je oštećeno ili učestvovalo u teškoj saobraćajnoj nesreći, ili ako dete premaši težinu i visinu koju sedište podržava.

Da li mogu koristiti polovno auto sedište?

Preporučuje se oprez pri kupovini polovnih sedišta. Nikada ne koristite sedište bez poznate istorije nesreća ili ako je oštećeno.

Kako pravilno vezati dete u auto sedište?

Sigurnosni pojasevi treba da budu čvrsto pritegnuti, a kopča treba da bude u visini grudi deteta. Proverite da nema uvijanja pojaseva.

Da li je bezbedno staviti auto sedište na prednje sedište automobila?

Deca bi trebalo da budu u auto sedištima na zadnjem sedištu, posebno ako automobil ima vazdušne jastuke na prednjim sedištima.

Koliko često treba proveravati pravilnost postavke auto sedišta?

Proverite postavku auto sedišta redovno, posebno nakon svake vožnje.

Da li postoje specijalna auto sedišta za decu sa posebnim potrebama?

Da, postoje specijalno dizajnirana sedišta za decu sa posebnim potrebama. Konsultujte se sa pedijatrom i specijalistom za auto sedišta za najbolji izbor.

NAJPOPULARNIJE

BRENDOVI KOLICA
BBO Kolica
Bebetto Kolica
Chicco Kolica
Chipolino Kolica
Cosatto Kolica
Kinderkraft Kolica
Peg Perego Kolica
Puerri Kolica
Zatvori
Kategorije proizvoda
Brendovi
Filtriraj po ceni