Auto sedišta od 9-36 kg

Auto sedišta dizajnirana za decu težine od 9 do 36 kg predstavljaju ključni element bezbednosti u vozilima. Ova sedišta su prilagođena rastu deteta, omogućavajući pravilno pozicioniranje pojasa i udobnost tokom vožnje. S obzirom na širok raspon težine, ova sedišta često imaju mogućnost prilagođavanja visine i širine, osiguravajući da se dete uvek pravilno i sigurno smesti. Napredni modeli su opremljeni dodatnim funkcijama kao što su bočna zaštita od udara i dodatni jastučići za veći komfor. Važno je napomenuti da je pravilna instalacija i korišćenje auto sedišta od suštinskog značaja za sigurnost deteta. Trebali bi redovno proveravati da li je sedište pravilno postavljeno i prilagođeno rastu deteta.

PROČITAJ VIŠE


Auto Sedišta od 9 do 36 kg – Sve Šta Treba Da Znate

Auto sedišta za decu koja pokrivaju težinski raspon od 9 do 36 kg su ključni element za sigurnost dece u vozilima. Evo nekoliko bitnih stvari koje bi trebalo da znate o ovim sedištima:

1. Kategorija i Težinski Raspon

Auto sedišta koja se koriste za decu od 9 do 36 kg obično pripadaju kategoriji “grupa 1/2/3”. Ova sedišta su dizajnirana da prate rast deteta, od oko 9 meseci do 12 godina. Važno je da se sedište pravilno prilagodi težini i visini deteta.

2. Sistem Učvršćivanja

 • ISOFIX Sistem: Mnoga sedišta dolaze sa ISOFIX sistemom koji omogućava lakše i sigurnije učvršćivanje sedišta u vozilu. ISOFIX sedišta se direktno spajaju na posebne tačke u vozilu, čime se smanjuje rizik od nepravilnog postavljanja.
 • Sedišta sa Pojasom: Sedišta koja se učvršćuju koristeći sigurnosni pojas automobila su takođe opcija. Bitno je da se pojas ispravno postavi kako bi sedište bilo efikasno.

3. Prilagođavanje i Udobnost

 • Podesivi Nasloni za Glavu i Leđa: Sedišta obično imaju podesive naslone za glavu i leđa kako bi se prilagodila rastu deteta.
 • Udobnost: Proverite da li je sedište dovoljno udobno, sa adekvatnom podrškom i mekanim materijalima, posebno za duža putovanja.

4. Sigurnosne Karakteristike

 • Bočna Zaštita: Važna je dodatna zaštita sa strane, kako bi se dete zaštitilo u slučaju bočnog sudara.
 • Sigurnosni Sistem Vezivanja u Pet Tačaka: Za manju decu, sedišta često imaju sigurnosni sistem vezivanja u pet tačaka koji drži dete na mestu i pruža optimalnu zaštitu.

5. Pravilna Upotreba

 • Pravilno Postavljanje: Sedište mora biti pravilno postavljeno i pričvršćeno u vozilu. Uputstva proizvođača treba pažljivo pratiti.
 • Smer Postavljanja: Mlađa deca (do 13-15 kg) obično se prevoze u sedištima postavljenim suprotno od smera vožnje, dok se starija deca mogu okrenuti u smeru vožnje.

6. Provera i Održavanje

 • Redovna Provera: Redovno proveravajte da li je sedište ispravno pričvršćeno i da li su svi delovi u dobrom stanju.
 • Čišćenje: Održavajte sedište čistim i u dobrom stanju, prateći uputstva za čišćenje i održavanje proizvođača.

7. Zakonska Regulativa

 • Obavezna Upotreba: U većini zemalja, zakon nalaže upotrebu dečijih auto sedišta. Informišite se o lokalnim zakonima vezanim za prevoz dece u vozilima.

8. Zamena Sedišta

 • Posle Nesreće: Ako dođe do saobraćajne nesreće, preporučuje se zamena sedišta, čak i ako nema vidljivih oštećenja.
 • Rok Trajanja: Proverite preporučeni rok trajanja sedišta, jer materijali mogu oslabiti vremenom.

Zaključak

Odabir pravog auto sedišta i njegova pravilna upotreba su od suštinske važnosti za sigurnost dece u vozilu. Uvek se informišite o najnovijim standardima i preporukama za dečija auto sedišta.

NAJPOPULARNIJE

BRENDOVI KOLICA
BBO Kolica
Bebetto Kolica
Chicco Kolica
Chipolino Kolica
Cosatto Kolica
Kinderkraft Kolica
Peg Perego Kolica
Puerri Kolica
Zatvori
Kategorije proizvoda
Brendovi
Filtriraj po ceni